Musik

Du brænder for musik og har lyst til at udvikle nye sider af dig selv, eller videreudvikle det, du allerede kan. Musiklinjen på Ringe Efterskole bor i den dejlige musikpavillon, men er også basis for det frodige og kreative musikliv på hele skolen - også uden for undervisningstiden.

Du kommer igennem det hele – lige fra grundlæggende musikteori og instrumentale færdigheder, over sammenspil til produktion, performance og turnéliv.

Vi forventer én af disse betingelser opfyldt for deltagelse på linjen: At du har fået undervisning i et instrument i fx musikskolen, at du kan læse noder, at du har banderfaring, at du har spillet/ sunget før.

Ind i musikkens univers

Musiklinjen på Ringe Efterskole er en rejse ind i musikkens store univers, hvor der både er mulighed for at mærke kraften i det tætte sammenspil og føle sig båret frem som solist. Vi arbejder med sammenspil, improvisation, komposition og koordination, og giver dig samtidig en teoretisk værktøjskasse, der gør dig i stand til at skrive og læse musik og forstå dens indre logik.

Musik lever hér og nu, men det er også vigtigt at kunne fastholde den. Vi har professionelt produktionsudstyr, og vi har også alt hvad der skal til når der skal spilles musical, og når vi skal ”on the road” med vores musik.

Faciliteter

Ringe Efterskole har to øvelokaler med alt det bedste grej, og vi er stærke på både håndspillet musik og elektronisk. Vores studier, både det stationære og det mobile kan håndtere musikproduktion i professionel kvalitet, og der er mulighed for at koble sin egen computer på opgaverne. Lyd, lys og instrumenter står bare og venter på dig og dit talent.

Sammenspil

Det rytmiske sammenspil er hjertet i musikundervisningen på Ringe Efterskole. Vi arbejder hen imod de øjeblikke, hvor alt går op i en højere musikalsk helhed, og hvor musikken får love til at tale. For at finde den vej, spiller vi forskellige genrer, som måske udfordrer dig lidt mere end du aner, fx rock, jazz, pop, funk, folk, reggae, etc. I fritiden er der selvfølgelig mulighed for at lave elevbands, hvilket vi også opfordrer til.

Improvisation

Vi ser improvisation som et vigtigt redskab for at kunne udtrykke sig i musikken – uanset hvilket niveau du befinder dig på. Improvisation kan fx være over rytme, ostinater og grooves, skalaer og harmonik. Har du valgt soloundervisning, er improvisationsøvelser en del af undervisningen.

Komposition

Vi er meget spændte på, hvad der gemmer sig af musik i dig. Du kommer til at komponere musik og får et indblik hvad det vil sige at ”fange” den rigtige ”hook-line” – eller gribe den sjove melodi. Du kommer derfor til at prøve kræfter med at lave musik – enten instrumental eller vokal, og få indblik hvordan processen er fra den første tone til det færdige produkt.

Sang, dans og spil (SDS)

SDS har vi på Ringe Efterskole for at gøre dig til en bedre musiker. Her arbejder vi med grundlæggende elementer som rytmisk træning, puls- og periodefornemmelse, grounding og koordination, og. Vi skal imitere og kopiere hinanden i forbindelse med bl.a. sang, trommer, dans og vokal-/Body perkussion.

Musikteori og hørelære

Teori og hørelære er en naturlig del af sammenspilsundervisningen, og fylder én lektion om ugen. Her arbejder vi med musikken på papir og på computeren. Dette er vigtigt for os, da noder er en af musikkens mange sprog, og kan fastholde en idé, som du kan give videre til andre musikere. Hørelære er når vi kobler det teoretiske med det klanglige, hvor du oplever musikken som en helhed. Hørelæren trænes gennem forskellige praktiske lytteøvelser og gennem sang og spil. Du kommer på et hold, der passer til dit niveau, og alle kommer til at arbejde med grundlæggende elementer som noder, rytmer, kvintcirklen.

Musikstudiet

Ringe Efterskole har gode indspilningsfaciliteter bestående af et moderne studie med 16 kanaler, samt et mobilt med 24 kanaler. Der undervises i programmerne Studio One og Garageband. Du kommer til at lære noget om mikrofonvalg og opstillinger, brugen af plug-ins, equalizer, effekter, kompressor, softvareinstrumenter, beats og meget andet.

Studiet er udstyret med 16 kanalers Profire lydkort og en Mac computer, samt en Presonus Studiolive 24 kanalers digital mixer. Har du din egen computer med, må du gerne bruge den.

Masterclasses

Som sanger eller instrumentalist er det for os vigtigt, at du har mulighed for at udvikle dig som musiker. Derfor har vi masterclasses, hvor du har mulighed for at stå foran musikholdet og optræde som solist og spille eller synge noget af det musik, som du brænder for. Vi vil så give dig gode råd til dit fremtidige arbejde med din musik.

RE inspiration

Året igennem vil der være koncerter med forskellige kunster og bands, som giver dig inspiration til dit musikunivers.

Udstyr

På Ringe Efterskole har vi den filosofi, at go’ musik lyder bedre på gode instrumenter. Derfor har vi kun gode instrumenter. Har du lyst, kan du se listen her

Fælleskoret

Lige som gymnastikken er musikken på Ringe Efterskole et fælles vilkår for alle. Oplev suset, når 130 begejstrede stemmer synger igennem. Din stemme er én af dem, for deltagelsen i koret er obligatorisk. Repertoiret er i den rytmiske genre, og koret dirigeres af to af skolens musiklærere. Skolens øvrige musiklærere akkompagnerer. Koret kan høres ved forældredage og åbent hus arrangementer.